Warning: jsMath requires JavaScript to process the mathematics on this page.
If your browser supports JavaScript, be sure it is enabled.

§5: Golfgedrag van materie 2

Applet: Energieniveaus


De opdracht

Let op: schrijf de antwoorden op de vragen op in je schrift

Doel

We gaan ons verdiepen in het gedrag van elektronen in een atoom of molecuul. Als een elektron zit opgesloten in een atoom of molecuul vertoont het elektron golfgedrag. Wat dat golfgedrag is, gaan we met deze opdracht onderzoeken.


Applet downloaden

Inleiding: Wat is een energieput?

Open de applet. We zijn vooral geïnteresseerd in het gedrag van een elektron dat onafhankelijk is van de tijd, dus klik onderin op de pauze knop en spoel terug naar t = 0,00 fs. Let op: pas alle andere instellingen voorlopig niet aan!

De opsluiting van een elektron in een atoom of molecuul noemen we in de natuurkunde een energieput. Dat is niet een letterlijke put, maar een ruimte waarbinnen het elektron krachten ondervindt die het binden aan het atoom of molecuul. Om te ontsnappen aan deze krachten moet er arbeid verricht worden op het elektron. De vorm van de energieput wordt bepaald door het krachtenspel op het elektron.

Een voorbeeld van elektronen die opgesloten zitten in een molecuul vinden we bij de cyanine-kleurstoffen. De figuur hieronder laat een cyanine-kleurstof zien. De structuurformule van het molecuul toont afwisselend een enkel- en een dubbel gebonden koolstofatoom. Volgens de meest recente scheikundige modellen zijn de bindingen tussen de atomen gelijkwaardig. De zogenaamde 'sigma-elektronen' zitten op vaste posities tussen de atomen terwijl de 'pi-elektronen' betrekkelijk los gebonden zijn. De ‘pi-elektronen’ kunnen vrij langs de gehele keten bewegen. Dat betekent dat ‘pi-elektronen’ opgesloten zitten tussen de eindgroepen van het cyanine molecuul.

Figuur 1
  1. Geef aan, in de figuur hierboven, hoe een vrij elektron beweegt in de cyanine-kleurstof.

Het gedrag van deze “vrije” elektronen in het molecuul gaan we modelleren. We nemen aan dat de “vrije” elektronen zich in een rechte energieput bevinden. Er geldt dan dat;

  • de verticale paarse lijnen in de applet het “einde” van het molecuul aangeven.
  • hoe verder de verticale paarse lijnen in de applet van elkaar verwijderd zijn, hoe meer ruimte het elektron heeft om te bewegen binnen het molecuul.
  • het model een zeer vereenvoudigd model is in één dimensie. In werkelijkheid heeft de energieput drie dimensies en een andere vorm.
  1. Geef aan waar de randen van de “put” zich bevinden bij het cyanine-kleurstof.

We delen de klas op in groepen, en iedere tweetal krijgt zijn eigen onderzoeksvraag om te onderzoeken. Op het einde van de les ga je jullie onderzoeksresultaten bespreken met een groepje dat het andere onderzoek heeft gedaan. Klik hieronder op één van beide onderzoeksvragen om het onderzoek in te laden:

Golfgedrag & snelheid
Waarschijnlijkheidsverdeling & Energieniveaus

De antwoorden
Deze pagina is voor het laatst geupdate op 14-03-2022